Tylko prawidłowe żywienie zwierząt hodowlanych potrafi zapewnić im witalność oraz dobrą kondycję i zdrowie. Wysokoenergetycznym oraz dobrze przyswajalnym przez większość osobników pokarmem są wysłodki buraczane. Można je podawać koniom, krowom mlecznym, trzodzie chlewnej oraz kozom. Czym charakteryzuje się ten produkt?

Wysłodki z buraków – cenny pokarm dla zwierząt

Jak sama nazwa wskazuje wysłodki buraczane są wytwarzane z buraków cukrowych. Stanowią one produkt uboczny przemysłu cukrowniczego, który to obecnie jest powszechnie wykorzystywany w żywieniu wielu zwierząt hodowlanych. Powstają one w wyniku odwodnienia. Zawierają około 22 procent suchej masy.

Wysłodki prasowane są produkowane w temperaturze około 50 – 60°C. Są one cenną karmą charakteryzującą się bardzo wysoką zawartością włókna, białka oraz wapnia. Ponadto stanowią cenne źródło potasu przy jednocześnie niskim poziomie fosforu. Wysłodki są bardzo chętnie konsumowane przez wszystkie zwierzęta hodowlane, a ich dużą zaletą jest bardzo dobra strawność.

Wysłodki z buraków w różnej postaci

Obecnie buraczane wysłodki są powszechnie dostępne na rynku rolniczym. Każdy hodowca zainteresowany zakupem ma do wyboru ten produkt w postaci:

  • mokrej, która zawiera do 12 procent suchej masy
  • prasowanej, która zawiera od 21 do 22 procent suchej masy
  • suchej, która zawiera aż 90 procent suchej masy
  • uszlachetnionej, która jest wzbogacona melasą.

Buraczane wysłodki a właściwe żywienie bydła

Wysłodki z buraków to taki produkt na zakup którego powinien zdecydować się każdy hodowca, któremu zależy na dobrym zdrowiu oraz kondycji swych zwierząt. Zarówno w postaci suchej, jak i mokrej są one cennym pokarmem. Suche wysłodki charakteryzują się tym, że posiadają bardzo dobrą wartość energetyczną. Są one bardzo chętnie przeżuwane przez konie, krowy czy kozy. Potrafią one z powodzeniem zastąpić śruty zbożowe.
Wysłodki nie zawierają skrobi, a dzięki dużej zawartości pektyn są odpowiednim komponentem do skarmiania bydła w dawkach obfitujących w ziarna zbóż, nie narażając go jednocześnie na kwasicę.

Ważne jest, aby po zakupie produkt ten był przechowywany w odpowiednich warunkach. Pozostawienie wysłodków na niezaizolowanym podłożu może spowodować ich zanieczyszczenie przetrwalnikami bakterii kwasu masłowego pochodzącymi z gleby. Gdy tak zanieczyszczone wysłodki zostaną podane krowom, to wówczas mleko jest gorszej jakości, co ogranicza możliwość jego wykorzystania w produkcji serów.

Wysłodki a prawidłowe żywienie trzody

Buraczane wysłodki to produkt o bardzo dużej zawartości włókna. Pokarm ten pęcznieje w przewodzie pokarmowym i dzięki temu powoduje uczucie sytości. Jego podawanie jest zalecanie lochom w procesie rozkarmiania przed ich wejściem w laktację. Dzięki temu nie dochodzi do ich nadmiernego tuczenia. Z kolei obecność pektyn pozwala na właściwą regulację pracy przewodu pokarmowego.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zakup wysłodków prasowanych, które to bardzo dobrze smakują i dostarczają do organizmu trzody wiele cennych składników energetycznych. Wysłodki w takiej postaci należy ukisić. Czynność tę należy wykonywać w specjalnych silosach. Po upływie około miesiąca ukiszone wysłodki nadają się do spożywania.