Wpływ chińskich zupek na nasze zdrowie

Zupki popularnie zwane „chińskimi” (choć tak naprawdę wymyślono je w Japonii) stały się niezwykle popularne w ostatnich latach. Bardzo łatwo i szybko można je przygotować nawet w spartańskich warunkach – wystarczy zalać danie wrzątkiem! Z tym poradzi sobie każdy – uczeń na biwaku, pracownik korporacji podczas przerwy na lunch, zabiegana młoda matka… Zupki chińskie a zdrowie – pewnie niewielu z nas się nad tym zastanawia, pochłaniając dzień po dniu kolejne szybkie danie zalane wrzątkiem…Czy wiemy co tak naprawdę znajduje się w opakowaniu chińskiej zupki?

 

Jest to żywność wysoko przetworzona, w której nie znajdziemy żadnych witamin ani składników odżywczych, tak potrzebnych naszemu organizmowi. Aby makaron w zupce był tak pyszny, zostaje on w fabryce wstępnie poddany procesowi smażenia, przez co pochłania ogromne ilości tłuszczu. Wśród dodatków smakowych w opakowaniu znajdziemy także bardzo niezdrowe tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne. Powinniśmy wystrzegać się ich w naszej diecie. Jest tu także dużo wszelkiego rodzaju dodatków smakowych, polepszaczy, barwników, spulchniaczy, chemicznych aromatów i konserwantów… A nade wszystko – w takim daniu znajdziemy ogromną ilość soli, przekraczającą dzienną dawkę odpowiednią dla dorosłego człowieka !
Dlatego zastanówmy się, nim sięgniemy po kolejne opakowanie tego specjału!